Uvid u zahtjev firme “ALMAC” doo za ekološku dozvolu i priloženu dokumentaciju
December 14, 2017
Čestit i blagoslovljen Božić!
December 24, 2017

Saopštenje za javnost povodom učestalih dezinformacija i problema koji su se javili u Mjesnoj zajednici Modrički Lug u vezi Antenskog stuba

Broj:02/1-053-1/17

Datum:19.12.2017.godine

 

Povodom učestalih dezinformacija i problema koji su se javili u Mjesnoj zajednici Modrički Lug, u vezi Antenskog stuba Mtel-a Načelnik opštine i Opštinska uprava izdaju sljedeće:

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

Obaviještavamo javnost da nisu  na pravu, stučnosti i nadležnosti, a niti na relevantnim činjenicama zasnovane informacije o tome da je Antenski stub postavljen u blizini Osnovne škole u Mjesnoj zajednici Modrički Lug štetan za zdravlje i okolinu i to iz sljedećih razloga:

 

1.Dana 11.07.2017.godine, Opštinska uprava opštine Vukosavlje zaprimila je zahtjev pravnog subjekta Roaming Networks Banja Luka na ime i za potrebe Mtel Banja Luka  za izdavanjem rješenja o postavljanju antenskog stuba  u Mjesnoj zajednici Modrički Lug. Opštinski organ uprave je saglasno upravnom pravu i Zakonu o upravnom postupku po kome upravni organ mora izdati rješenje u slučaju kada pravno ili fizičko lice preda zahtjev za ostavarivanje prava i pri tome priloži svu traženu dokumentaciju, osim u slučaju kada dokumentacija nije kompletna ili nisu ispunjeni zakonski uslovi proveo upravni postupak i izdao odgovarajuće Rješenje. To znači da je u skladu sa tim nadležni organ opštinske uprave izvršio  uvid u priloge Zahtjeva za odobravanje postavljanja Antenskog stuba  i utvrdio da pravni subjekt koji je podnio zahtjev ispunjava sve uslove za izdavanje rješenja među kojima je i sada „sporna“ saglasnost u pogledu zaštite zdravlja  ljudi i okoline. Na osnovu toga upravni organ je izdao rješenje i odobrio postavljanje Stuba.

Osim pravnih razloga nisu postojali ni bilo kakvi drugi razlozi radi kojih bi Nadležni organ opštinske uprave mogao spriječavati poboljšanje  komunikacijskih veza građana Opštine.

 

2. Nadležnost za utvrđivanje štetnosti  postavljanja komunikacijskih sredstava  sistema Informacionih tehnologija proizilazi iz Zakona, a saglasno tome  ima ga Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske koje je i izdalo Rješenje o ispunjavanju uslova za izgradnju bazne stanice mobilne telefonije i izgradnju stacionarnog izvora elektromagnetnog polja bazne stanice mobilne telefonije, te je na zahtjev Roaming Networks-a izrađen Izvještaj o sistematskom ispitivanju nivoa zračenja od strane JZU Institut za javno zdravstvo u kojem je konstatovano da su uslovi ispunjeni.

Nije primjereno da bilo ko osim drugih nadležnih organa osporava stručnost i kompetencije nadležnog ministarstva u Vladi Republike Srpske. U tom smislu nije primjereno niti relevantno, a u najmanju ruku je neukusno izjavljivati da Antenski stub uzrokuje „neke zdravstvene probleme“.

 

3. Načelnik opštine Vukosavlje i organi opštinske uprave ne spore pravo građana da iskazuju određene stavove i da budu zabrinuti za svoje zdravlje i okolinu. Čak šta više to je dobro za podizanje nivoa demokratičnosti društvenih procesa u opštini. Međutim, upozoravamo stanovnike da se ponašaju u skladu sa pravnim sistemom, da poštuju zakonitost i nadležnost,da ne šire dezinformacije, te da u sve navode u ovom saopštenju, kao i navedene akte mogu izvršiti uvid u Opštinskoj upravi opštine Vukosavlje. Posebno molimo građane da ne šire dezinformacije o političkom karakteru odobrenja postavljanja Antene, jer je sasvim jasno kako je ovo pitanje pravne a ne političke naravi.

 

NAČELNIK

Borislav Rakić, dipl.ecc.

 

Saopštenje za javnost

U galeriji slika koja se nalazi ispod možete pogledati na kojim mjestima su postavljene antene!